Satış Mağazamız Cari İşlemler Aidat İşlemleri
ANKET
ÜYE BİLGİ GÜNCELLEME
DİLEK / ŞİKAYET
DERNEK TARİHÇESİ
DERNEK TÜZÜĞÜMÜZ
ŞUBELERİMİZ
ÜYELİK KOŞULLARI
TAVSİYE EDİLEN AT SAHİBİ - SEYİS İŞ SÖZLEŞMESİ TASLAĞI
İKTİSADİ İŞLETMEMİZ
GÜNCEL HABERLER
DUYURULAR
ATÇININ SESİ
AT SAHİPLİĞİ BELGESİ
AT SAHİPLİĞİ VİZESİ
YÖNETMELİKLER
TAY SATIŞLARIMIZ
SEYİS MAAŞLARI
SİGORTA PRİMİ ÖDEME KURALLARI
YASAKLI MADDELER

Duyurular

DAMIZLIK BELGESİ DÜZENLENMESİ VEYA VİZE EDİLMESİ SÜRECİNDE KAN TESTLERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN DUYURU

01/11/2019 - 11.25

DAMIZLIK BELGESİ DÜZENLENMESİ VEYA VİZE EDİLMESİ SÜRECİNDE KAN TESTLERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN DUYURU

Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 6ncı maddesi kapsamında, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce oluşturularak Kulübümüze bildirilen İlk defa “Damızlık Belgesi alacak” veya “Vize işlemi yapılacak” aygır ve kısraklar için yapılacak kan testlerinin uygulama esasları” aşağıda, Bakanlıkça bildirilen liste ise duyuru ekinde ve web sitemizde excel formatında sunulmuştur.

 

1- Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmelik gereği damızlık olarak ilk defa kullanılacak aygır ve kısrakların tamamı için "Damızlık Belgesi" düzenlenmesinden önce Equine Viral Arteritis, Ruam, Durin ve Salmonella Abortus Equi hastalıkları yönünden testleri yapılacaktır.

 

2- Yurt dışından ithal edilerek damızlıkta kullanılmak istenen aygır ve kısraklar için, damızlık belgesi müracaat tarihinde, uluslararası referans laboratuvarda son 60 gün içerisinde gerçekleştirilmiş test sonuçlarına göre Equine Viral ArteritisRuamDurin ve Salmonella Abortus Equi hastalıklarından menfi olduğu belgelenen hayvanlara sertifika tanzim edilecek, Türkiye'de yeniden test yaptırılmaması, söz konusu hastalıkların tamamı yerine bir kısmına ait test sonuçları varsa, onların kabul edilmesi, diğerleri için Ulusal Laboratuvarda test yaptırılması ve sonuçları menfi bulunanlara damızlık sertifikası tanzim edilecektir.

 

3- Aranacak sağlık şartları yönünden taramaları tamamlanıp "damızlık belgesi" düzenlenmiş aygır ve kısrakların, yönetmelik hükümlerine göre her yıl yapılan vize işleminde;

 

a) Klinik muayenelerinde herhangi bir bulaşıcı hastalık bulunmayacaktır.

 

b) Her hayvan sahibinin işletmesindeki damızlık atların ilk yıl tamamının % 40'ı, ikinci yıl tamamının % 40'ı ve üçüncü yıl ise tamamının % 20'si örnekleme yapılarak Equine Viral Arteritis, Ruam, Durin ve Salmonella Abortus Equi testleri yapılacaktır.

 

c) Oranlar belirlenirken işletmede her yıl kan alınan atların dışında kalan diğer atlardan kan alınacaktır.

 

ç) Vize işlemi için aynı işletmede bulunan kan alınacak damızlık atlarla, kan alınmayacak diğer damızlık atların listesi ekte gönderilmektedir.

 

d) İl Müdürlüklerine ekte gönderilen işletme listesinde bulunan ve daha önceden damızlık belgesi düzenlenmiş, % 40 olarak belirlenen listedeki atlardan vize işlemi öncesi kan alınacaktır.

 

e) Aygırların vize işlemlerinde yüzde (%) oranına bakılmaksızın tamamından kan alınacaktır.

 

f) Vize işlemi için işletmede kan alınacak atlar listesinde bulunan ancak, işletmede bulunamayan damızlık atın yerine, aynı işletmede listesinde bulunan vize işlemi yapılacak başka bir damızlık attan kan alınacaktır.

 

g) İşletmeye ait listede bulunmayan bir atın, başka bir işletmeden gelmesi ve at sahibi tarafından damızlık belgesinin vize edilmesi için talepte bulunulması halinde, işletmedeki yüzde ( %) oranına bakılmaksızın vize işlemi için attan kan alınacaktır.

ğ) Söz konusu hastalıklardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda işletmedeki damızlık olarak kullanılacak atların tamamında ilgili hastalık yönünden testler yaptırılacaktır.

 

h) İşletmede vize işlemi için kan alınan damızlık atların laboratuvar sonuçlarının menfi gelmesi halinde, işletmeye ait listede bulunan atların, damızlık belgeleri vize edilecektir.

 

ı) İl Müdürlüklerine vize işlemi için ekte gönderilen atların listesinin dışında, damızlık belgesi bulunan atlarının olması ve vize işlemi için talepte bulunulması halinde yüzde (%) oranına bakılmaksızın tüm atlarından söz konusu testler için kan alınacaktır.

 

i) At sahibi söz konusu testleri işletmesinde bulunan damızlık belgesine sahip tüm atları için talep etmesi durumunda, tüm atlarından kan alınacaktır.

 

j) İl Müdürlüklerine ekte gönderilen işletme listesinde bulunmayan damızlık atların belgelerinin vize edilmemesi, listede bulunmayan ancak sahibinin müracaatı nedeniyle vize işlemi için kanı alınan ve sonuçları menfi çıkan damızlık atların belgeleri vize edilecektir.

 

k) Hastalık çıkması durumunda, Yüksek Komiserler Kurulu'nca düzenlenen "Damızlık belgesi"nin iptal edilmesi için Yüksek Komiserler Kurulu'na bildirim yapılacaktır.

 

l) İşlemler Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülecektir.

 

m) Türkiye Jokey Kulübü, Bakanlığımızla işbirliği içinde vize işlemi için kan alınacak atların listesinin, at sahiplerine duyurulmasını sağlayacaktır.”

 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce belirlenen ve yukarıda belirtilen uygulamanın ilk defa hayata geçiriliyor olması nedeniyle, uygulamaya ilişkin dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar aşağıda tekrar edilmiştir: 

 

Öncelikle, duyuru ekindeki listenin tüm at sahipleri tarafından mutlaka titizlikle incelenerek;

 

·       Damızlıkta kullanılacak tüm aygırlara vize öncesinde kan testi yaptırılması zorunludur.

 

·       At sahipleri tarafından, vize yapılacak tüm damızlık atların isimlerinin duyurulan listede olup olmadığının ve listede atın bulunduğu belirtilen işletmenin doğru olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

·         Damızlık atlarından birinin veya bir kaçının listede adının bulunmadığını veya bulunsa dahi atın hâlihazırda bulunduğu işletmenin farklı bir işletme olduğunu tespit eden at sahiplerinin, atın bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğüne, bilgileri düzelterek kan aldırmak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

 

·         Listede kan alınacağı belirtilen ancak 2020 aşım sezonunda Damızlık Belgesi, at sahibi tarafından vize ettirilmeyecek olan Damızlıklar için, gereksiz kan alımını önlemek amacıyla, ivedilikle ilgili İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurulması gerekmektedir.

 

At sahiplerimizin, damızlıklarının vize sürecinin takipçisi olmaları önem arz etmektedir.  

 

İlgililere ilanen duyurulur.

 

2020 Aşım sezonu vize işlemi yapılacak damızlık at listesi için tıklayınız...

 

Detaylı bilgi ve sorularınız için (0212) 414 69 20, (0212) 414 69 25, (0212) 414 69 26, (0212) 414 69 27, (0212) 414 69 28 numaralı hatlardan veya haikmud@tjk.org adresinden bize ulaşabilirsiniz.
 

TÜRKİYE JOKEY KULÜBÜ

 


Data1Tüm hakları saklıdır TYAYSD © 2019